Kyokushinkai

Stilen Kyokushinkai är en relativt ung karatestil och den grundades av Masutatsu Oyama. Oyama öppnade sin första dojo (träningslokal) 1954. Namnet Kyokushinkai kan översättas till ungefär ”Den yttersta (Kyoku) sanningens (shin) sammanslutning/förening (kai). För att skriva detta på japanska används tre stycken så kallade Kanjitecken och det ser då ut så här:

Kyoku = Den yttersta kyoku

Shin = sanningensshin

Kai = sammanslutning/föreningkai

Dessa tre tecken utgör tillsammans en kalligrafi som är en av Kyokushinkais symboler. Denna symbol har vi på vår karategi över vänster bröst.

kyokushinkai

Den andra symbolen kallas för Kanku och är hämtad från en kata med samma namn. Kankusymbolen är tänkt att illustrera två stycken händer där pekfingrar och tummar hålls mot varandra vända med handflatorna upp mot himlen. De spetsiga delarna av Kanku föreställer fingrarna (tummar och pekfingrar) och representerar ytterligheterna, det yttersta. De bredare delarna föreställer handlederna och representerar kraften. Mitten av Kanku representerar den djupa oändligheten, evigheten. Den omgivande cirkeln representerar kontinuiteten.

kanku